PHP Nedir?

PHP Nedir?

PHP

PHP nedir? PHP, hayatımızda ki yerinin büyüklüğünü tarif bile edemeyeceğimiz internet ortamında yer alan programlama dilleri arasındadır. Bu soru özellikle bilgisayarların hayatımıza gitgide gelmesi ve entegre olmasından sonra akıllara gelen bir sorudur. Günümüz dünyasında yeri yadsınamaz boyutlara ulaşan bilgisayar ve yazılımın vazgeçilmez uygulamalarından biri de PHP’dir. PHP bir kısaltmadır. PHP’nin uzun açılımı İngilizceden gelir. Hypertext Preprocessor’dur.  Türkçe olarak “Üstün Yazı Ön İşlemcisi” anlamına gelir. PHP genel anlamıyla birden fazla işe yarayan kullanış açısından gayet avantajlı bir dildir. Birçok insanın kullanıp tercih ettiği bir programlama dilidir. Web alanında çalışmalar yapan her yazılımcı %99 ihtimalle PHP dilini bilir. PHP’yi diğer yazılım dillerinden biri olan Python gibi birkaç programa dilinin alt başlığı altında bulunmaktadır. PHP sunucu vasıtası ile işlenip HTML (Hypertext Markup Language) olarak dönüt verir.

PHP Avantajları Nelerdir?

Sorusu özellikle yazılım ve programa bölümlerine yeni giriş yapmış ya da heves etmeye başlamış insanların sıklıkla merak ettiği bir sorudur. PHP geniş kitlelere seslenmesini başarmış bir programlama dilidir. PHP’nin birçok insan tarafından kullanılıp tercih edilmesinden en büyük etkenlerden biri içinde barındırdığı birçok avantaj bulunmasıdır. PHP’nin barınfırfığı bu avantajlar:

  1. PHP’nin yüksek performans sağlayabilmesi
  2. Güvenlik ve gizlilik açısından kaliteli ve işlevsel olması
  3. Yanlışları bulup onlara çare üretebilmesi
  4. Kütüphane açısından bolluk barındırması
  5. İnovasyona açık ve geliştirilebilme açısından kullanışlı olması

Bu ve buna benzer birden fazla avantajı barındırır. Bu sayede de yazılımla uğraşan insanlar ve bu işe gönül vermiş birçok insanın rağbet göstermesine sebep olur.

PHP Kullanmak İçin Ne Gereklidir?

PHP Kullanmak İçin Ne Gereklidir? Bu soru PHP yazmaya ilk kez başlayacak insanların aklına takılan bir sorudur. PHP Kullanmak için hem teknik hem de nitelik olarak karşılanması gereken bazı kriterler vardır. PHP bir programlama dili olduğu için öncelikle yazılım yapılabilecek bir  bilgisayara sahip olunmalıdır. Ayriyeten PHP kullanacak olan kişi özellikle İngilizce başta olmak üzere yabancı dilleri bilmelidir. İngilizceyi ise en az A2 veya B1 seviyesinde hakim olmalıdır. Bilgisayar üzerinde sıklıkla pratik yapmalı kodları denemeli bunlara vakıf olmaya çalışmalıdır. Bu sayede PHP  yazılım diline git gide hakim olup kullanmaya başlayabilirler.

php

PHP nasıl çalışır? PHP temel olarak sunucu tabanlı çalışır. Sunucu kodları derleyerek kullanıcıya sunar. PHP, veri tabanlı çalışabilir. Bu sebeple Java ve C dilleri gibi derlenmeye ihtiyaç duymaz. PHP kodları sunucu tarafından derlenerek kullanıcıya HTML çıktısı gösterilmektedir. Kullanıcı PHP kodlarını saf olarak göremez. Kullanıcıya kodlar önce sunucuda derlenerek bir HTML parçasıymış gibi aktarılır. Ancak kullanan şahıs tarafından PHP kodlarının görüntülenmesi ne yazık ki mümkün değildir.

PHP Kim İcat Etti?

PHP kim icat etti? Bu soru PHP kullanıcıların bazılarının ilgisini çeken bir konudur. PHP’nin mucidi Kanada da yaşayan ancak aslen Danimarkalı olan ve yazılım ve türevleri ile ilgilenen Rasmus Lerdorf ‘dur bu dili yani PHP programlama dilini 1995 yılında kurmuştur. İlk adımları yani ilk geliştirme süreci ise kendi ihtiyacından doğmuştur. Rasmus ‘un asıl amacık endi web sitesini yönetebilmekti. Dolayısıyla HTML ‘in yetersiz kaldığı alanlarda faaliyet göstermekti. Her ne kadar bazılarına saçma gelse de gerçekten de PHP’nin ortaya çıkışında ilk amaç buydu. Bazı CGI Perl betikleri yazarak 1994 yılında çalışmalarına başladı. Bu betikler sayesinde Rasmus kendi sitesine olan trafiği inceleyebildi

PHP Neden Kullanılmalıdır?

Yapısı sayesinde tüm kodlara saf olarak erişilememesi PHP’nin tercihi konusunda başta gelenlerdendir. Ayrıca sürekli olarak servislerini kullandığımız Facebook, PHP ile yazılmıştır. PHP ile veri tabanı işlemlerini çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Veri sorgulama, listeleme, güncelleme ve aynı şekilde veri ekleme/silme gibi işlemleri PHP içerisinde kolaylıkla yapabilirsiniz. Temel düzeyde HTML bilgisine sahip olan birisi kısa sürede PHP’nin mantığını kavrar.

Türkçe dokümantasyon için: PHP Kılavuz

PHP ile ilgili diğer yazılar için tıklayınız.

Similar Posts